melek balığı,yürüyen balık,Cryptotora thamicola' Yapılan yeni bir araştırmada, Tayland'da mağaralarda yaşayan melek balıkları ile yüz milyonlarca yıl önce Devoniyen döneminde yaşayan dört ayaklılar arasındaki benzerlik bilim adamlarını şaşırttı.
Tayland’da görmeyen mağara balıklarının özelliklerini analiz için hazırlanan raporlarda, mağara melekleri olarak adlandırılan bu balıkların diğer tüm balıklar arasında benzersiz olduğunu, yüz milyonlarca yıl önce karada yaşamak için yürüyebildiklerini ve bunun için evrimleşmiş olabileceğine dair kanıtlar bulundu.
New Jersey Teknoloji Enstitüsü’nün (NJIT)’deki araştırmacılar tarafından bu hafta yayınlanan bilimsel çalışmada, mağara melek balıkları olarak bilinen Cryptotora thamicola nadir anatomisini, incelediler.
NJIT ekibi evrimsel geçiş için ipuçları bulabilmek için, diğer bilinen balık türlerinin aksine, bu mağara melek balıklarının kara omurgalılarına benzer bir "dört ayaklı yürüyüş davranışı" sergilemesinin nedenini belirlemek için balıkların morfolojisini analiz etti.
'Cryptotora thamicola' adını alan balık, sadece birkaç santimetre uzunluğunda. Benzersiz anatomik özellikleri, bu balığa yüzgeçlerin yardımıyla karada yürüme olanağı sağlıyor. Bilim insanları, balığın, dört ayaklı memeliler ve amfibilerin hareketini tekrarlayarak kayaların üzerine tırmanabildiğini tespit etti.
Araştırmacılardan biri yaptığı açıklamada "Bu balıklar gördüğüm diğer balık türlerine benzemeyen yüzgeç yapılarına sahip." diye konuştu ve “Bizim var olduğunu bildiğimiz 30.000 balık türünün dışında, bu balıklar gerçekten muhteşem ve şimdiye kadar gördüğüm her şey daha farklı görünüyor" diye ekledi.
Bu mağara melekleri kör oldukları halde, balığın leğen kemiği ve omurga yapısı, yerçekimi kuvvetine rağmen vücudunu yukarıda tutabilme imkanı sağlıyor. Deniz dibinde sürünebilen diğer balık türlerinden farklı olarak yüzgeçleri üzerinde durma yeteneği var.
İşte yürüyebilen balığın videosu: