Güney Afrikalı yatırım ve e-ticaret devi Naspers‘ın ödeme sistemleri alanındaki iştiraki PayU, Money 20/20 Europe konferansında Türkiye’yi de ilgilendiren önemli rakamlar paylaştı.
Türkiye’de 2011 yılında faaliyetlerine başlayan PayU’nun paylaştığı rakamlar, gelişmekte olan ülkelerin e-ticaret ve finansal teknoloji potansiyelini ortaya koyuyor. Orta/Doğu Avrupa, Latin Amerika, Hindistan ve Afrika’daki e-ticaret pazarlarının son durumunu görmemizi sağlıyor.
Milyar dolarlık işlem hacimleri, 160 bin işyeri ve 16 ülkede bin 400’den fazla çalışana sahip olan PayU, Afrika’da yetişkin nüfusun neredeyse yarısının akıllı cihaz sahibi olduğunu paylaşıyor. Bu bölgede büyük fırsatlar olduğunun altını çiziyor. Dünyanın en büyük 3. internet kullanıcı tabanına sahip Hindistan’da ise internet kullanıcılarının yarısından fazlasının mobil internet kullandığı belirtiliyor.
Türkiye ve bölge ülkeleri ilgilendiren rakamlar ise şu şekilde sıralayabiliriz;
Türkiye’yi Orta ve Doğu Avrupa pazarında inceleme altına alan PayU, 2020 yılında Euro Bölgesi’nde yüzde 1,6 oranında GSYİH büyümesi beklerken Orta ve Doğu Avrupa’da yüzde 2,6 oranında bir büyüme bekleniyor. Orta ve Doğu Avrupa pazarında 2015 yılında yüzde 44 olan akıllı telefon yaygınlığının bu yıl sonu itibari ile yüzde 52’ye, 2018’de ise yüzde 62’ye çıkacağı öngörülüyor. Türkiye’deki tüm online alışverişlerin yüzde 55’i taksitle gerçekleştiriliyor. Hızla büyüyen pazarlarda 2,2 milyar potansiyel tüketiciye karşın bu kitlenin yüzde 63’ünün bankacılık ürünlerine erişimi bulunmuyor. E-ticaret pazarı Batı Avrupa’da yüzde 10,7, Türkiye’nin de içinde yer aldığı Orta ve Doğu Avrupa’da ise yüzde 17,2 büyüme oranına sahip. Aynı oran ABD’de yüzde 12 ve Orta ve Doğu Afrika’da yüzde 25. PayU’nun Türkiye planları
PayU Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Müdürü Mario Shiliashki, PayU Türkiye‘nin 40 kişilik bir ekibe ulaştığını ve Türkiye ekonomisinin sunmuş olduğu potansiyele inanarak yaptıkları yatırımların artarak devam edeceklerini paylaşıyor. PayU’nun 2016 yılında Hindistan, Latin Amerika ve Doğu Avrupa bölgesi gibi finansman ihtiyacı bulunan bölgelere odaklanacağının da altını çiziyor.
PayU Türkiye Ülke Direktörü Emre Güzer de önümüzdeki dönemde finansal servislere erişim imkanı olmayan müşterilerin çevrimiçi ödeme yapabilmesini sağlayacak yeni bir ödeme servisini sunacaklarını paylaşıyor ve “Amacımız şu an sayıları 4 milyona yaklaşan ve internetten sıkça alışveriş yapan kişi adedini 10 milyona taşıyacak projeler geliştirmek” diyor.
Özetini paylaştığımız raporun tamamını PayU.com.tr’den (pdf) indirebilir veya aşağıda inceleyebilirsiniz.
PayU Küresel ve Türkiye E-ticaret Raporu – Webrazzi